Sunday, 10 February 2013

Tiramisu Cake - Moist

A friend of mine ajak pegi rumah for lepaks and lunch.
I asked them what do u guys want for dessert? 
Tiramisu Cake! 
So....


Tadaaa~ 
Excuse the cincai decoration LOL, nak cepat gi rumah dierang.

As most of us know, selalunya Tiramisu ni orang beli je kek yang dah siap pastu curah-curah air nescafe kat kek tu. Tapi, i macam tak berapa suka keluar rumah so i baked the cake myself.
I tak tau la ini consider malas ke rajin ke apa entah. Malas keluar padahal kedai sebelah rumah pahtu rajin pulak kau pegi buat kek tu sendiri. Takpe, pengalaman itu penting. Cewah. 


Ingredients:

Cake:

  • 250 gm butter
  • 220 gm castor sugar
  • 4 large eggs
  • 1 tsp vanila essence
  • 300 gm raising flour
  • 1/2 cup fresh milk
  • 3 in 1 coffee sachet ( i use half of it) - coffee powder nescafe pun boleh


Filling:

  • Cream cheese
  • Fresh cream
  • 1 tsp vanilla essence
  • Castor sugar - depends, if u like it sweet letakla banyak. I letak sikit je sebab cake td da ada gula.
  • 3 in 1 coffee sachet - depends on how much u love the coffee taste, kalau suka strong guna strong coffee powder. I love 3 in 1 cause the coffee taste wouldn't be that strong. To me, mild je dah sedap pahit sangat i kenot go.



  1. Panaskan oven. Mix butter dengan gula sampai gebu guna mixer. Masukkan telur satu persatu. 
  2. Masukkan esen vanila, susu dan gaul rata. 
  3. Masukkan tepung dan coffee sachet yang dah diayak sambil dikaup balik.
  4. Bake at 170 degree c for 40 minutes - check dah masak belum, lain oven lain cerita dia, kalau tak masak lagi sambung bake for few more minutes.
  5. Dah masak biar kek ke tepi. Let it cool.
  6. Now, prepare the filling. Guna mixer and beat the fresh cream sampai kembang jadi whipped cream. Add castor sugar. Lepas da kembang tu masukkan cream cheese, vanilla essence and lastly coffee powder.
  7. Cut the cake horizontally into four.
  8. Assemble them selang seli dengan filling u buat tadi tu.
  9. Simpan dalam fridge overnight.
  10. For garnishing boleh sift cocoa powder or coffee 3 in 1 tu tabur-tabur. I usually asingkan sikit filling untuk buat topping cake. So buat banyak pun sedap je filling ni boleh salut satu cake lagi cantik. Nak buat filling tu, keep on rasa sambil mix. Tawar add sugar, kurang cheesy tambah cream cheese, tak rasa coffee tambah lagi coffee. Whipped cream yang da siap pun ada kalau malas nak beat fresh cream guna mixer.


So my friend decided to make an extra decoration for her slice.
Cewah, 5 star habis dah ni. Macam kat hotel mewah ni.
Mine is an epic fail, so takyah upload. Haha.

No comments: