Monday, 4 February 2013

Pavlova




My first trial buat pavlova.
Nasib baik jadi.
*nanges lagi*



copy paste:  http://shima27.fotopages.com


meringue:
4 biji putih telur anggaran 120gms 
200gms gula halus 
1 s/b tepung jagung
1 s/k cuka masak
1 s/k vanilla

cream:
1 botol double cream
sedikit vanilla
buah2an ikut suke sebaik2nya guna buah2 yg masam
hiasan : gula icing or choc curls

CARA:
1. panaskan oven 180C
2. kalu nk cantik bentuk bulat dia bole lukis siap2 bulatan bwh baking sheet boundary dia 
3. pukul putih telur sampai stiff , kemudian masukkan gula sikit demi skit pukul lg sampai peak/bertanduk..adunan akan kelihatan glossy, pekat & kalu terbalikkan bowl ia takkan jatuh, make sure meringue dipukul sampai betui2 peak/bertanduk
4. kemudian masukkan tepung jagung, pukul kejap dlm 10saat jek, make sure dia sebati.
5. last sekali masukkan cuka & vanilla, fold meringe dgn spatula.
6. kalu suke bole masukkan beberapa titis pewarna gaul 2-3 kali sahaja utk dptkan jalur2an warna supaya pavlova cantik berseri
7. kemudian sendukkan adunan ke dlm mould td pastikan dia bulat, bole corakkan ikut suke, mama buat dia seakan2 ombak di bhgn tepi, make sure bhgn atas rata sbb nnti nk tabur toppings
8. masukkan dlm oven, tutup pintu oven pastu terus turunkan suhu kpd 130C (mama turunkan kpd 110C sbb guna fan oven) bakar selama 1 jam 15min ke1 jam 30min
9. dah siap, tutup oven..kemudian bole check pavlova , kalu dah masak selalu dia akan keras & ada crack skit shell dia, sejukkan pavlova dlm oven sampai betui2 sejuk (tips: pastikan pintu oven sedikit terbuka, selit oven gloves celah pintu oven supaya terbuka skit)
10. bila dah betui2 sejuk bole la angkat pavlova n letak atas serving plate.
11. sedikan toppings dgn beat cream sampai peak, masukkan icing sugar + vanilla adjut rasa manis...kemudian letak cream atas pavlova & taburkan buah2 atasnya..dusted with icing sugar or sprinkle with choc curls. hidang segera...


1 comment:

Anonymous said...

Double cream tu, whipping cream ke?