Monday, 4 February 2013

Kek Batik



i don't use milo at all for this kek batik sbb milo ireland mahal lol plus i don't like it sticky.


Ingredients:

  • 2/3 bars of cooking chocolate or 200g milo 
  • half cup butter (I used salted butter for the sweet salty taste,u could use the unsalted one if u like)
  • 3 tbsp cocoa powder (if u like the cocoa taste)
  • 2 eggs
  • 1-2 teaspoon instant coffee granules (optional)
  • condensed milk or fresh milk (depends on how soft u want ur cake batik to be) i used half a cup (jgn byk sgt nnti lembik)
  • 1 packet of marie biscuits (use less or more depends on how you like it, I usually use 3/4 of a 300g packet)

masak atas dapur ikut sequence dari ingredients tu
da siap tuang dalam bekas, press evenly
sumbat dalam fridge
esok makan omnomnom

*for the topping, just asingkan melted chocolate before masukkan biskut

Kek batik ni actually campak2 je tak ikut sukatan pun takpe. Pahtu sambil godek dalam kuali tu colek ngan sudu and rasa. Kalau tawar campak gula. And if u like it soft, add more milk or hot water. If u like it crunchy jangan gatal la tambah air banyak2 heh. If u want it to be sticky add more milo. Tak suka sticky jangan letak milo. Pandai2 la yang penting ingredient utama iaitu kasih sayang kena ada hiks :)

Oh as for me i prefer chocolate lagi banyak dari bicuits pandai2 agak k ;)
Chocolate to Biscuits ratio?
2:1
Amboih over Tiara siap bagi ratio.

REMINDER:
Please be careful masa nak letak telur tu, kalau panas sangat they will turn out to be scrambled egg in melted chocolate! Kacau laju2 masa nak masukkan tu or asingkan dalam bekas lain dulu. Tutup api kejap pon boleh.

No comments: