Thursday, 7 February 2013

Butter Cake - Marble

Dah makan separuh baru amik gamba teheeee

1st recipe

Ingredients:

  • 250 gm butter
  • 220 gm castor sugar
  • 4 large eggs
  • 1 tsp vanila essence
  • 300 gm raising flour
  • 1/2 cup fresh milk

  1. Panaskan oven. Pukul butter dengan gula hingga ia menjadi gebu. Masukkan telur satu persatu. Kemudian masukkan esen vanila dan susu dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan tepung yang telah diayak sambil dikaup balik.
  2. Tips : Kalau tak suka manis, boleh guna separuh dari 220gm gula kastor tu..separuh lagi pakai glukos.. ingat tau, kalau buat kek memang kita takleh kurangkan gula..sbb nnti kek msti tak jadi atau ada masalah.. so, gantikan dengan glukos..gula separuh + glukos separuh = 220 gm (utk kandungan gula dalam adunan)
  3. Bake at 170 degree c for 40 minutes


2nd recipe

Ingredients: (no measuring scale)

  • 4 biji telur
  • 1 buku butter
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan gula kasar
  • esen vanilla

  1. asingkan telur putih dan telur kuning.
  2. putarkan gula bersama telur kuning dan butter.
  3. setelah kembang masukkann tepung perlahan dan diikuti esen vanilla.
  4. putar telur putih sehinnga kembang dan masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. setelah sebati masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu dengan butter.
  6. bakar selama 45 minit dengan suhu 180 darjah celcius.


Topping:

Whipped cream + Cream cheese + Castor sugar

p/s: The one in picture is the 1st recipe.

4 comments:

Anonymous said...

got chicken chop recipe tak?

Tiara Fazlin said...

kena gi beli ayam halal dulu baru boleh buat heeee

Anonymous said...

ayam halal berlambak ni ha. tggu nak kena chop je. hee

Anonymous said...

kak tiara, afsal la resepi topping tu takde sukatan? bagi la whipped cream tu sukatannya xx camtu.. huhu