Tuesday, 22 October 2013

Famous Amos Chocolate Chips cookies

To me, when it comes to cookies, it has to be cookies.
Not cake.
There are people who love cakey cookies - soft, cakey, not crunchy.
I called them masuk angin cookies :p
So bear in mind this is a crunchy crisp cookie recipe.

And in case my future kids get addicted to Famous Amos one day, sorry la mama tak mampu eh tiap kali pegi mall sorang hangkut 500 gram. Lagi pulak kalau anak ramai, 100 gram pun dah 9 hengget. Memang mama tinggal la kau kat situ tolong kakak Famous Amos lap pinggan. Haha.

As u know Famous Amos ada banyak jenis cookies.
Because i love chocolate, so i give this a shot. Yang lain next time pulak try.

So tadaaaaa~





Ingredients:


150g butter
100g sugar
30g brown sugar
1 egg
220g plain flour
50g corn flour
1 tsp vanilla essence
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
100g walnut/macedemia/almond
50g chocolate chips - i used Hershey's brand
30g cocoa powder - Hershey's

Method:
  1. Sieve flour, corn flour, cocoa powder and baking soda together, set aside
  2. Cream butter with sugar and brown sugar til creamy
  3. Add in egg and mix well
  4. Add in salt and vanilla essence
  5. Fold in the sieved flour til it forms dough and mix in the walnut (if used) and chocolate chips
  6. Spoon and drop the dough (1 heaped tsp will be the best size for me) onto a lined baking pan
  7. Bake in preheat oven at 180degC for 20 minutes
  
If u want it to be more crunchy, blend some oats and mix it together with dry ingredients. Kalau jumpa oat yang dah siap blend lagi senang.


Monday, 17 June 2013

Oreo cheesecake - Steambaked

I just dusted lebihan oreo cookies for decoration


INGREDIENTS:

Base:
30 keping oreo cookies (buang cream tengah) - kisar halus 
1/4 cawan butter - cairkan. (microwave 10 seconds)

Filling:
16 oz (2 cawan) (500 gm) cream cheese 
1/2 cawan gula halus
1/2 sudu teh esen vanila
1/2 cawan sour cream- yogurt asli oso can
2 biji telor 
1 cawan oreo - cincang halus


METHOD:Base :
Gaulkan oreo kisar dengan butter cair. Press evenly. Tekan dalam loyang yang dah grease dan dialas. Pre-heat oven - suhu 180 Celcius.

Filling:


  1. Pukul sebati cream cheese, gula and vanilla essence (medium speed) 
  2. Masukkan sour cream dan pukul sebati.
  3. Masukkan telur one by one, pukul sebati.
  4. Then masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.
  5. Bakar secara "steam bake" dgn auhu 170 celsius (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) bake for 45 minutes/hingga bahagian tengah benar2 masak.
  6. Tutup permukaan cheesecake dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning. Letak pd rak bawah sekali dlm oven.
  7. Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. 

What is steam bake?


Sunday, 2 June 2013

Pancake

Omnomnom
I made 9 of these with this recipe.


INGREDIENTS:
Tepung gandum 1 cawan
Baking powder 1 sudu kecik
Telur 1 biji
Gula 2 sudu
Susu segar 1 cawan

STEPS:

1) asingkan kuning telur dan putih telur
2) Pukul putih telur sampai kembang dan putih (may use fork, stir high speed)
3) Dalam bekas lain campurkan tepung gandum dengan baking powder (mix well)
4) Masukkan telur kuning, gula dan susu (mix well)
5) Masukkan tepung tadi (sift)
6) Masukkan telur putih yang telah dipukul tadi, guna cara kaup balik 
Use non stick pan if u have it
Bila nampak gelembung-gelembung buih kat bahagian atas tu boleh la terbalikkan pancake
Pour some maple syrup on top of pancake
If u dont have it, honey, chocolate syrup, jem or plain butter will do just great whatever suits u bebeh


Done!



Friday, 10 May 2013

M&M Cake



So, a welcoming cake for my lil sis.






Ingredients:
Cake - (your favorite; homemade or from a box, chocolate, vanilla, etc.)
Frosting- (your favorite; homemade or canned)
M&M's

* The amount of ingredients you'll need really depends on what size cake you are making.


Directions:
1) Bake the cake according to recipe and let cool completely.  (Vanilla cake, chocolate cake, banana cake, whatever cake u like)
Slice off the tops of the cake layers and frost the cake completely.

Ingredients for Vanilla cake











Original recipe makes 12 cupcakes or 1- 9x9 inch pan






Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9x9 inch pan or line a muffin pan with paper liners.
  2. In a medium bowl, cream together the sugar and butter. Beat in the eggs, one at a time, then stir in the vanilla. Combine flour and baking powder, add to the creamed mixture and mix well. Finally stir in the milk until batter is smooth. Pour or spoon batter into the prepared pan.
  3. Bake for 30 to 40 minutes in the preheated oven. For cupcakes, bake 20 to 25 minutes. Cake is done when it springs back to the touch.












Ingredients for creamcheese frostingCream Cheese Jalapeno Hamburgers


Original recipe makes 3 cups
              





Directions

  1. In a medium bowl, cream together the cream cheese and butter until creamy. Mix in the vanilla, then gradually stir in the confectioners' sugar. Store in the refrigerator after use.







2)  Cover all around the cake with frosting.  Ideally, you'll want a 1/2  rim on the top of the cake to hold all the M&M's in place.
3)  Pour/ arrange the M&M's on the top of the cake.



A4 paper pon bolehhhh


Nana dah balik Malaysia, rindu. Sobs.

So, please love me more, Nana.
Heheh.






Tuesday, 12 March 2013

Chocolate Lava Cake

Chocolate Lava Cake!
Jimat 7 hengget beli kat Secret Recipe ;)



Click here for recipe.

I dusted some icing sugar before letak creamcheese topping, thats why putih2 sikit atas cake tu hehe.
Oh by the way, letak ice cream pun sedap tau sebab chocolate lava tu panas, bila makan ngan ice cream its like uggghhhhhh sedaaapnye. I made 6 of these! Vanilla ice cream will do just great :)

Saturday, 16 February 2013

Chocolate Mug Cake

The fastest delish supper evah. Oh it does look like rose petals isn't it? Hehe.
First round.
I dusted some icing sugar and ate it with cream for second round.
Main tepek je cream cenggitu dah lapar sangat. Haha -.-


Ingredients:

  • 2 tbsp self raising flour (not heaped or level – but in between)
  • 2 tbsp castor sugar (gula biasa pun boleh)
  • 1 tbsp cocoa
  • 1 tsp instant coffee powder (optional)
  • 1 egg
  • 1 tbsp milk
  • 1 tbsp sunflower oil
  • few choc chips (optional)

Grab large mug. I usually use tall mug diameter kecik so nanti cake tu masak inside out. 
Spoon the dry ingredients into the mug and mix well. 
Crack in the egg and whisk to combine with a fork. 
Drizzle in the milk and oil and stir. 
Drop in a few choc buttons. (optional)
Place into a microwave and cook for 2 ½ mins on full power. (I used 700 watts)
Leave to rest for 1 minute then eat with lashings of cream or ice cream. (Boleh dust icing sugar jugak)

Jangan panic bila tengok kek tu naik dalam microwave. Bila siap nanti, dah sejuk dia kecut balik.
Do not overcook okay nanti cake jadi plasticine keras liat cenggitu i tak tau. Hehe. Jangan lupa baca bismillah dulu before buat tau :)

Oh lupa satu lagi, i let it rest kejap after dah mix ingredients semua tu. So that rising flour buat space dalam cake, spongy sikit ;)

-sortedfood-

Sunday, 10 February 2013

Tiramisu Cake - Moist

A friend of mine ajak pegi rumah for lepaks and lunch.
I asked them what do u guys want for dessert? 
Tiramisu Cake! 
So....


Tadaaa~ 
Excuse the cincai decoration LOL, nak cepat gi rumah dierang.

As most of us know, selalunya Tiramisu ni orang beli je kek yang dah siap pastu curah-curah air nescafe kat kek tu. Tapi, i macam tak berapa suka keluar rumah so i baked the cake myself.
I tak tau la ini consider malas ke rajin ke apa entah. Malas keluar padahal kedai sebelah rumah pahtu rajin pulak kau pegi buat kek tu sendiri. Takpe, pengalaman itu penting. Cewah. 


Ingredients:

Cake:

  • 250 gm butter
  • 220 gm castor sugar
  • 4 large eggs
  • 1 tsp vanila essence
  • 300 gm raising flour
  • 1/2 cup fresh milk
  • 3 in 1 coffee sachet ( i use half of it) - coffee powder nescafe pun boleh


Filling:

  • Cream cheese
  • Fresh cream
  • 1 tsp vanilla essence
  • Castor sugar - depends, if u like it sweet letakla banyak. I letak sikit je sebab cake td da ada gula.
  • 3 in 1 coffee sachet - depends on how much u love the coffee taste, kalau suka strong guna strong coffee powder. I love 3 in 1 cause the coffee taste wouldn't be that strong. To me, mild je dah sedap pahit sangat i kenot go.



  1. Panaskan oven. Mix butter dengan gula sampai gebu guna mixer. Masukkan telur satu persatu. 
  2. Masukkan esen vanila, susu dan gaul rata. 
  3. Masukkan tepung dan coffee sachet yang dah diayak sambil dikaup balik.
  4. Bake at 170 degree c for 40 minutes - check dah masak belum, lain oven lain cerita dia, kalau tak masak lagi sambung bake for few more minutes.
  5. Dah masak biar kek ke tepi. Let it cool.
  6. Now, prepare the filling. Guna mixer and beat the fresh cream sampai kembang jadi whipped cream. Add castor sugar. Lepas da kembang tu masukkan cream cheese, vanilla essence and lastly coffee powder.
  7. Cut the cake horizontally into four.
  8. Assemble them selang seli dengan filling u buat tadi tu.
  9. Simpan dalam fridge overnight.
  10. For garnishing boleh sift cocoa powder or coffee 3 in 1 tu tabur-tabur. I usually asingkan sikit filling untuk buat topping cake. So buat banyak pun sedap je filling ni boleh salut satu cake lagi cantik. Nak buat filling tu, keep on rasa sambil mix. Tawar add sugar, kurang cheesy tambah cream cheese, tak rasa coffee tambah lagi coffee. Whipped cream yang da siap pun ada kalau malas nak beat fresh cream guna mixer.


So my friend decided to make an extra decoration for her slice.
Cewah, 5 star habis dah ni. Macam kat hotel mewah ni.
Mine is an epic fail, so takyah upload. Haha.

Saturday, 9 February 2013

Laksa Penang versi oversea

I am still on holiday and i crave for Laksa Penang so so bad im dreaming of it at 4 in the morning! 
Too bad i couldn't find it anywhere here in Dublin. 
Probably because i don't go out that much i haven't explored Dubs enough.

So...pendek cerita, i invented my own version of Laksa Penang. Yeay!

Aisyah is my co-chef anyway, and tukang beli daun kesum. Teheee.


Laksa Penang
Serious nak menitik air mata sambil makan sobs

Ramai gilaa kawan i yang duk kat overseas inbox me for the recipe when i posted this on facebook. 

So here i am typing this, senang nanti bagi link je.
Oh orang Malaysia takyah ikut kut, this post is dedicated to oversea students specifically.

Desperate mode is on okay guys because there is no ikan kembung over here and the original mee laksa, ugghhh i don't know where to find it.



Substitution:


Ikan Kembung - Tuna in brine

Mee laksa - Udon mee or spaghetti

Tu jela kut yang payah cari kat sini. Udon mee is the closest to mee laksa, maybe they are the same thing jugak kut LOL. Cari udon mee kat asia market. Kalau tak jumpa, guna spaghetti. 

Tapi, kena make sure rebus spaghetti tu lama sampai beliau betul-betul lembut. Ulang suara, lembut, bukan kenyal tahu. 
For fish, i'm not sure ikan lain cemana but tuna? Bersepah kat oversea so i just grabbed em. Dahla takde tulang, easy peasy.

I tell u what, the taste sama sebijik macam laksa penang kat Malaysia even though guna bahan lain. Berani kerat jari ni. So, no worries, if u do it right, u will surprise your own taste bud ;)


Extra info:

Daun kesum is labelled as Polygonum leaves kat supermarket.
Kalau u tanya cashier "Where is daun kesum?" Memang sampai tahun depan la tak masak Laksa Penang cerita dia.


I shopping kat whatsapp and Aisyah sent me this picture.
"Yes ecah, that's polygonum aka daun kesum. Bring that baby to me!"


Ingredients:


Ulam:

Timun - hiris
Salad- hiris
Bawang merah - hiris
Lada merah - hiris
Limau nipis / kasturi - kalau tak jumpe, lemon pun boleh kut
Telur rebus - ini bukan ulam tahu i tulis jela sekali kat sini


Kuah:

3 cans of tuna in brine (215g) - chunks/steak sama je, kalau nak kuah pekat add more cans of tuna
10-12 keping asam keping
2 biji besar bawang merah - u know this bawang merah in oversea, jarang jual yang kecik-kecik
1 biji bawang besar - this one bukan red onion, bawang ni tambah rasa manis sikit
3 biji bawang putih
3 cm belacan - takyah over measure dengan pembaris okeh hahah agak-agak je sudeh
4 sudu lada kering kisar - depends u nak pedas cemana takyah ikut 4 sudu nak 4 baldi pon boleh 
Bunga kantan - cari kat asia market
Daun kesum - cari kat asia market jugak
Garam
Kasih sayang- the most most crucial ingredient :p



I guna yang ni, tapi ada tulis in brine la, bukan sunflower oil or whatnot.
But i think there are dry tuna maybe boleh guna yang tu jugak so then u takyah tapis the brine. 

Brine is basically salty water.


To be honest, i'm the type yang campak-campak bila masak. Bukanla campak kuali gaduh ngan laki, kawing pon belum lagi. Ini campak bahan dalam kuali, bajet Harry Potter gitu macam buat potion.


So i suggest, u do the same sebab rambut sama hitam, lidah lain-lain sukahati buat peribahasa sendiri. 

To me, lagi banyak bawang lagi sedap selalunya tapi janganla over bawang doploh bijik.
Do not stick to this recipe 100% u have to learn on campak-campak jugak. Belacan tu, lebih pun sedap. Daun kesum and asam keping too. Nak letak halia pun boleh. The key is, keep on rasa kuah laksa tu while you are cooking it, tambah apa patut sampai pueh hati, do u copy?


How to cook:

  1. Rebus udon mee or spaghetti. Toskan.
  2. Memandangkan tuna dah berendam dalam brine, so i toskan brine tu dulu. Get rid of that salty water.
  3. Rebus tuna, air agak-agak je. I don't add salt at this stage because they already are in brine previously.
  4. Asingkan tuna rebus and DO NOT throw away air rebusan tuna.
  5. Blend your tuna rebus bebeh. I don't like it terlalu hancur sebab nanti macam habuk pulak jadinya. Blend it slow and steady. Ceh slow and steady macam nak gi ngorat awek je bunyi.
  6. Asingkan tuna rebus yang dah blend tu.
  7. Now, blend pulak bawang merah, bawang besar, bawang putih.
  8. Air rebusan tuna yang u biar dalam periuk tadi tu, panaskan. 
  9. Campurkan bahan kisar termasukla blended tuna.
  10. Masukkan blended lada kering, ikutla berapa sudu nak pedas letak lebih. Nak pedas lagi hiris cili padi atau kisar cili padi sekali dengan adik-beradik bawang tadi. Si putih, si merah, si besar.
  11. Masukkan bunga kantan dan daun kesum. Kalau takde bunga kantan pun takpe je, Mok Cik Kelsom sorang pun dah sedap.
  12. Kacau kuah. Kalau nak kuah pekat, jangan letak banyak air. Agak-agak okay :)
  13. Masak sampai mendidih. Tambah garam secukup rasa. Campak apa patut at this stage, ikotla nak jadi Harry Potter ke, Hermione ke, Voldemort pon boleh. Tapi sebut Bismillah tiap kali nak campak, bukan Avada Kadavra. Mati pulak laksa u tu kang. 
  14. Siap! Hidangkan dengan ulam.




This is my second round of laksa. Another bowl is Aisyah's third round of laksa.
Alhamdulillah menjadi walaupun kamikaze je cipta resepi sendiri.


This is Felicity's second round.
Feli approved the taste. Katanya, bukti adalah mangkuk licin for the second time.


And i made Banana Split for our dessert. 
Tapi tak splitkan pisang tu pun, lagi kenyang makan sebijik gitu LOL.


Fried Ice Cream too :)



Thats Aisyah and Felicity!
I feed them Nasi Minyak pulak on the next day. Haha -.-


We are, officially, happy kids :)






p/s: try it and lemme know if it works ye rakan obersi ku sekalian!


Thursday, 7 February 2013

Butter Cake - Marble

Dah makan separuh baru amik gamba teheeee

1st recipe

Ingredients:

  • 250 gm butter
  • 220 gm castor sugar
  • 4 large eggs
  • 1 tsp vanila essence
  • 300 gm raising flour
  • 1/2 cup fresh milk

  1. Panaskan oven. Pukul butter dengan gula hingga ia menjadi gebu. Masukkan telur satu persatu. Kemudian masukkan esen vanila dan susu dan gaul rata. Akhir sekali, masukkan tepung yang telah diayak sambil dikaup balik.
  2. Tips : Kalau tak suka manis, boleh guna separuh dari 220gm gula kastor tu..separuh lagi pakai glukos.. ingat tau, kalau buat kek memang kita takleh kurangkan gula..sbb nnti kek msti tak jadi atau ada masalah.. so, gantikan dengan glukos..gula separuh + glukos separuh = 220 gm (utk kandungan gula dalam adunan)
  3. Bake at 170 degree c for 40 minutes


2nd recipe

Ingredients: (no measuring scale)

  • 4 biji telur
  • 1 buku butter
  • 2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 cawan gula kasar
  • esen vanilla

  1. asingkan telur putih dan telur kuning.
  2. putarkan gula bersama telur kuning dan butter.
  3. setelah kembang masukkann tepung perlahan dan diikuti esen vanilla.
  4. putar telur putih sehinnga kembang dan masukkan ke dalam adunan tadi.
  5. setelah sebati masukkan ke dalam loyang yang telah di sapu dengan butter.
  6. bakar selama 45 minit dengan suhu 180 darjah celcius.


Topping:

Whipped cream + Cream cheese + Castor sugar

p/s: The one in picture is the 1st recipe.

Tuesday, 5 February 2013

Shrimp Tempura